De relatie tussen kaal worden & testosteron uitgelegd

Wist je dat mannelijke kaalheid één van de meest voorkomende vormen van haarverlies is ter wereld? En toch bestaat er veel onduidelijkheid over wat de oorzaak hiervan is. Vaak wordt er gewezen naar een te grote hoeveelheid testosteron als oorzaak. Dit klopt alleen niet. Sterker nog, testosteron zelf heeft niets te maken met het veroorzaken van mannelijke kaalheid. Wat dan wel? We leggen het je in dit artikel haarfijn uit. Ook bespreken we wat je kunt doen als je last hebt van beginnend haarverlies en hoe haarfillers je hierbij helpen. 

Waarom testosteron geen haaruitval veroorzaakt

Eén van de grootste misvattingen over mannelijke kaalheid, ook wel androgenetische alopecia genoemd, is dat het wordt veroorzaakt door de hoeveelheid testosteron. Het klinkt logisch; het hormoon is van invloed op heel veel processen in het lichaam. Toch klopt het niet. Hoeveel testosteron je als man in het lichaam hebt, is niet van invloed op de snelheid of mate waarin je haar uitvalt. Waar ontstaat die verwarring dan? 

Het hormoon dat wel een belangrijke rol speelt bij mannelijke kaalheid is dihydrotestosteron (DHT). Wanneer testosteron wordt omgezet door het enzym 5-alpha-reductase ontstaat er dihydrotestosteron. DHT bindt zich aan receptoren van je haarzakjes. Reageren deze receptoren sterker op het DHT-hormoon? Dan wordt je haar dunner, zwakker en valt het uiteindelijk uit. 

Hoeveel testosteron wordt omgezet in DHT is niet relevant, de gevoeligheid van de receptoren echter wel. En deze gevoeligheid is helaas erfelijk bepaald. Als haaruitval in jouw familie voorkomt, is de kans groter dat je haarzakjes gevoelig zijn voor DHT en dat je vroeg of laat met haarverlies te maken krijgt. Dit betekent dat zelfs mannen met gemiddelde of lage testosteronspiegels kaal kunnen worden, terwijl mannen met hogere testosteronspiegels soms helemaal geen haarverlies ervaren. Kortom, testosteron op zichzelf zorgt er niet voor dat je kaal wordt. Het echte probleem ligt bij genetica en hoe jouw haarzakjes reageren op DHT. 

Wat kun je tegen kaal worden doen?

Oké, je weet nu wat de rol is van testosteron bij androgenetische alopecia. Overigens is DHT niet de enige aan te wijzen oorzaak van haarverlies. Naast te weten waardoor je haar uitvalt, is het ook fijn om te weten wat je er precies tegen kunt doen. Als je merkt dat je haar dunner wordt of dat je haarlijn terugtrekt, is het belangrijk om vroegtijdig actie te ondernemen. Hoe eerder je begint met het ondersteunen van je haarzakjes, hoe beter je de progressie van haaruitval kunt stoppen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen met bijbehorende oplossingen om je haar te behouden en de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren:

  • Kies voor een gezonde levensstijl: Een evenwichtig dieet, voldoende beweging en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik hebben een positieve invloed op de gezondheid van je haar en hoofdhuid. Daarnaast helpen belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine D en zink de haargroei.
  • Zorg voor je hoofdhuid: Gebruik milde shampoos en conditioners die irritatie voorkomen en hydratatie bevorderen. Een gezonde hoofdhuid is namelijk de basis voor gezonde haargroei.
  • Kies voor een bewezen behandelingEr zijn meerdere producten en behandelingen die je helpen bij het tegengaan van haarverlies. Denk aan medicatie, lotions en bij vergevorderde haaruitval aan haarimplantatie. Als je op zoek bent naar een niet-invasieve en effectieve manier om haaruitval te stabiliseren en je haarzakjes te versterken, dan kun je het beste kiezen voor haarfillers. 

Haarfillers: de beste optie om kaalheid vroegtijdig tegen te gaan

Haarfillers zijn een innovatieve en niet-invasieve behandeling die speciaal is ontwikkeld om haaruitval te stoppen en haargroei te stimuleren. De behandeling richt zich direct op de gezondheid van je haarzakjes en hoofdhuid, zodat verdere haaruitval wordt voorkomen en je haar sterker kan terugkomen.

Haarfillers worden door middel van injecties bij de haarzakjes geplaatst en bestaan uit een unieke en gepatenteerde combinatie van bioactieve peptiden en hyaluronzuur:

  • Decapeptide-10 (CG-Keramin2): Voedt de haarzakjes, versterkt de haarwortels en stimuleert de haargroei.
  • Octapeptide-2 (Prohairin-β4): Activeert stamcellen in de haarzakjes en bevordert de vorming van nieuwe haren.
  • Decapeptide-18 (CG-WINT): Ondersteunt de vorming van nieuwe haarzakjes, wat de haardichtheid kan vergroten.
  • Decapeptide-28 (CG-Rehairin): Vertraagt haaruitval door het proces van haarverlies te remmen.
  • Oligopeptide-54 (CG-Nokkin): Blokkeert de effecten van haaruitval door DHT en helpt haarverlies te verminderen.
  • Oligopeptide-71 (CG-Edrin): Verbetert de haardichtheid en stimuleert nieuwe haargroei.
  • Hyaluronzuur: Hydrateert de hoofdhuid en verbetert de doorbloeding.

De peptiden voeden de haarzakjes en verlengen de haargroeicyclus, terwijl hyaluronzuur de hoofdhuid hydrateert en de doorbloeding verbetert. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter bij de haarzakjes komen, waardoor de haargroei verbetert en je hoofdhuid gezond blijft.

De behandeling is gericht op mannen met beginnend tot matig haarverlies. Het is de perfecte oplossing voor wie vroeg wil ingrijpen om het haarverlies te stabiliseren en de conditie van het haar te verbeteren. Omdat de behandeling niet-invasief is, zijn er geen lange hersteltijden of grote risico's. Je kunt na de behandeling direct doorgaan met je dagelijkse activiteiten.

Voordelen van haarfillers

  • De behandeling is snel en efficiënt
  • Je hebt geen last van downtime
  • Je hoeft geen rekening te houden met lange hersteltijden
  • De procedure is niet-invasief
  • De behandeling is veilig met minimale risico's

Voor wie zijn haarfillers geschikt?

Haarfillers zijn ideaal voor mannen in de vroege tot matige stadia van haaruitval, waarbij de haarzakjes nog actief zijn en kunnen worden gestimuleerd. Een haarfillerbehandeling is specifiek een uitstekende keuze als je:

  • merkt dat je haar dunner wordt of wanneer je haarlijn iets terugtrekt.
  • een genetische aanleg hebt voor mannelijke kaalheid en preventief te werk wilt gaan.
  • een duidelijke voorkeur hebt voor een effectieve maar niet-invasieve behandeling.

Heb je last van gevorderde haaruitval, waarbij de haarzakjes volledig verdwenen zijn? Dan zijn haarfillers geen goede keuze. Om te bepalen of de behandeling voor jou effectief kan zijn, wordt vaak gebruikgemaakt van de Norwood-schaal. Haarfillers zijn vooral geschikt voor stadia 1 tot 4. Bij gevorderde kaalheid (stadia 5 en hoger) kan een andere oplossing, zoals haarimplantaten, een beter alternatief zijn.

Behandelprocedure haarfillers

Een haarfillerbehandeling is een eenvoudige en snelle procedure die in drie stappen wordt uitgevoerd: een persoonlijke consultatie, de injectieprocedure en het bespreken van de nazorg.  We nemen ze kort met je door. 

De behandeling begint altijd met een persoonlijke consultatie met de arts. Tijdens dit gesprek bespreek je jouw wensen en doelen en worden je haar en hoofdhuid grondig geanalyseerd. Ook wordt er gevraagd naar je medische geschiedenis om een compleet beeld te krijgen. De specialist bepaalt vervolgens of haarfillers geschikt zijn voor jouw situatie en stelt een persoonlijk behandelplan op. Hierin wordt onder andere aangegeven hoeveel sessies nodig zijn om de beste resultaten te behalen.

Dan gaan we over naar de injectieprocedure. Je huid wordt eerst grondig ontsmet. Daarna plaatst de arts de haarfillers met een fijne naald of canule direct bij de haarzakjes in de dunner wordende gebieden. Deze procedure is vrijwel pijnloos en duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de grootte van het behandelde gebied.

Na de injecties neemt de arts de nazorginstructies met je door. Dit is advies om eventuele bijwerkingen, zoals roodheid of lichte zwelling, te minimaliseren. Ook worden eventuele vervolgafspraken ingepland om de resultaten te optimaliseren.

Resultaten bij haarfillers voor mannen

De resultaten van haarfillers ontwikkelen zich geleidelijk na de behandeling. Na 4 tot 6 weken begin je een merkbaar verschil te zien en het volledige resultaat is meestal na 8 tot 12 weken zichtbaar. Dit kun je verwachten:

  • Verbeterde haargroei
  • Gezondere hoofdhuid
  • Verminderde haaruitval
  • Meer. haardichtheid

Benieuwd naar voorbeelden van het effect van haarfillers? Bekijk dan de foto’s op onze Voor-en-na-pagina.

Nazorg bij haarfillers voor mannen

Omdat haarfillers met injecties worden geplaatst, kunnen er lichte bijwerkingen optreden. De huid kan rond de prikgaatjes wat rood worden, er kan enige zwelling ontstaan of je ontwikkelt een paar blauwe plekjes. Dit heeft niet met de fillers te maken maar met de injectiegaatjes zelf.  Deze bijwerkingen zijn mild van aard en verdwijnen meestal binnen een paar dagen. Tijdens je behandeling nemen we alle informatie met je door, die je nodig hebt om de beste resultaten te behalen en eventuele bijwerkingen te minimaliseren. Om je een idee te geven van wat deze nazorg inhoudt, hebben we een aantal adviezen voor je op een rij gezet:

  • Houd de hoofdhuid schoon en vermijd haarproducten de eerste 24 uur.
  • Zorg dat je de huid hydrateert volgens de aanbevelingen van de arts.
  • Vermijd intense fysieke inspanning en overmatig zweten in de eerste 24 uur.
  • Stel je hoofdhuid in de eerste dagen na de behandeling niet bloot aan direct zonlicht of hitte.
  • Gebruik geen stylingproducten totdat de huid volledig is hersteld.

Geen zorgen meer over kaal worden: kies voor haarfillers bij Sarasin Clinic

We hopen dat we je meer inzicht hebben gegeven in de relatie tussen kaal worden en testosteron. Onthoud dat een gevoeligheid voor DHT ervoor zorgt dat je kaal wordt en dat dit erfelijk bepaald is. De hoeveelheid testosteron in je lichaam heeft er niks mee te maken. Het is belangrijk om dit verschil helder te hebben, omdat het je helpt bij een oplossing. 

Wil je preventief te werk gaan? Of begin je de eerste tekenen van haarverlies op te merken? Kies dan voor haarfillers. Met verbeterde haargroei, een gezondere hoofdhuid en meer haardichtheid, hoef je je geen zorgen meer te maken over een terugtrekkende haarlijn. Boek nu jouw afspraak via onze online agenda.

Weet je niet zeker of haarfillers jou zullen helpen? Of is je niet helemaal duidelijk in welke fase van de Norwood-schaal je zit en welke behandelingen passend zijn? Boek dan een gratis consultatie. Ons team van experts heeft meer dan 10 jaar ervaring met injectables en het behandelen van haaruitval. Hierdoor kunnen ze precies inschatten wat jou zal helpen bij het behalen van je esthetische doelen.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij mannen

Veelgestelde vragen over kaalheid en testosteron

Is een haarfillerbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling zorgt voor vrij weinig ongemak. De injecties kun je vergelijken met een paar speldenprikjes. Mocht je je hier toch zorgen over maken dan kan er in overleg met de arts wat verdovende gel worden aangebracht.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Dit is per persoon afhankelijk, maar over het algemeen zijn de eerste verbeteringen na een aantal weken zichtbaar. De meeste resultaten zijn na ongeveer 3 à 4 maanden zichtbaar. Je haar ziet er voller en gezonder uit.

Hoeveel kosten haarfillers?

De prijs van een haarfillerbehandeling is afhankelijk van de zone die wordt behandeld en hoeveel sessies er nodig zijn. Je kunt een kleine zone (€ 200 per sessie), middelgrote (€ 300 per sessie) en grote zone (€ 400 per sessie) laten behandelen. De zones die behandeld zullen worden en de hoeveelheid sessies die nodig zijn, bepaal je samen met de arts en worden in je behandelplan opgenomen. Wil je meer weten? Bekijk dan onze prijzenpagina.

Hoe herken je haaruitval door stress? 

Haaruitval dat wordt veroorzaakt door stress kun je herkennen doordat je haar over je hele hoofd diffuus uitdunt. Er zitten bijvoorbeeld meer haren in je borstel tijdens het kammen en tijdens het wassen komen er meer haren in het putje terecht.

Wanneer herstelt plotselinge haaruitval?

Als je haaruitval veroorzaakt wordt door stress of hormonen, dan ontstaan er normaal gesproken nieuwe haartjes bij het begin van een nieuwe haarcyclus. Dit kan 4 tot 8 maanden duren, afhankelijk van de snelheid van je eigen haarcyclus. Haarfillers geven je hoofdhuid en de haarzakjes een boost en stimuleren zo dit proces.

Welk vitaminetekort zorgt voor haaruitval? 

Een vitaminen- of mineralentekort kan zorgen voor haaruitval, voornamelijk als het gaat om een tekort aan ijzer, vitamine D, zink, vitamine B12 en biotine. Elk van deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van haarfollikels, de zuurstoftoevoer, de haargroei en het herstel. Door een gevarieerd dieet en eventueel supplementen kun je mogelijke tekorten effectief aanvullen.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.