Hormonale haaruitval: oorzaak, symptomen & oplossingen voor mannen en vrouwen

Wist je dat meer dan de helft van mannen en vrouwen in ieder geval een keer in hun leven last krijgt van hormonale haaruitval? Het is een veelvoorkomend en bekend probleem. Toch ga je pas op zoek naar informatie over wat het precies inhoudt zodra je zelf, of iemand die dicht bij je staat, er last van krijgt. Vragen die vaak opkomen zijn: ‘wat veroorzaakt hormonale haaruitval?’, ‘hoe kan ik het herkennen?’ en ‘wat kan ik tegen hormonale haaruitval doen?’

Heb jij die vragen ook? Lees dan zeker verder. In dit artikel leggen we je uit welke oorzaken er zijn en welke symptomen je kunt herkennen. Ook bespreken we haarfillers, de meest effectieve methode om je haargroei te herstellen. 

Wat is hormonale haaruitval?

Wist je dat je haar je veel kan vertellen over je algehele gezondheid? Wanneer je lichaam een probleem of verandering ervaart, wordt dit vaak bij je haar snel zichtbaar. En het hoeft niet altijd om een ziekte te gaan. Het kan gaan om een tekort aan voedingsstoffen, stress of veranderingen in je hormoonspiegel. Haaruitval is daarom niet altijd een opzichzelfstaand probleem; het kan een indicatie zijn dat er iets aan de hand is.

Als je last hebt van hormonale uitval, dan is er een grote kans dat je hormoonspiegel verstoord is geraakt. Je hormonen beïnvloeden namelijk de natuurlijke haargroeicyclus. Deze bestaat uit drie fasen: 

  1. De anagene fase (groeifase): Dit is de actieve groeifase. Je haar groeit een aantal jaar door.
  2. De katagene fase (overgangsfase): Dit is een korte fase van ongeveer twee weken waarin het haar stopt met groeien
  3. De telogene fase (rustfase): De naam zegt het al: de haarfollikels gaan in rust, je haar valt uit en er wordt plaatsgemaakt voor nieuw haar. 

Normaal gesproken bevindt het grootste deel van je haar zich in de groeifase. Helaas kunnen hormonale schommelingen ervoor zorgen dat je haarzakjes eerder dan normaal de groeifase verlaten en in de rustfase terechtkomen. Het gevolg? Sneller, uitvallend haar, haar dat dunner wordt of mogelijk zelfs het ontstaan van kale plekken.  

Hormonen kunnen dus een belangrijke factor zijn in haaruitval, en zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben. Naast veranderingen in je hormoonspiegels, spelen ook stress en schildklierproblemen een grote rol in haarverlies.

hoe snel groeien haren haarcyclus

Stresshormonen en haaruitval

Een stressgevoel is voor iedereen wel herkenbaar: je hartslag gaat omhoog, je wordt prikkelbaar, misschien krijg je het wel warm en ga zo maar door. Deze lichamelijke reactie door stress ontstaat door de hormonen adrenaline en cortisol. Je maakt meer adrenaline aan zodat je sneller kunt reageren op de situatie. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam met langdurige stress om kan gaan en beter de energievoorziening kan reguleren. Hoewel deze hormonen nuttig zijn in stressvolle situaties, kunnen ze op termijn schadelijk zijn voor je haar. 

Langdurige blootstelling aan beide hormonen draagt bij aan haaruitval. Zo vernauwt adrenaline de bloedvaten in de hoofdhuid en zorgt cortisol ervoor dat haarfollikels vroegtijdig in de rustfase terechtkomen. 

Schildklierhormonen en haarverlies

De schildklier, een kleine klier in de hals, is enorm belangrijk voor de regulatie van je stofwisseling en voor de productie van hormonen die invloed hebben op vrijwel alle lichaamsfuncties, inclusief je haargroei. Bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) vertraagt de stofwisseling waardoor je haarfollikels zwakker worden en je haar uiteindelijk uitvalt. Bij hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier) worden de haarfollikels juist overgestimuleerd. Dit kan zorgen voor broos en dunner wordend haar dat ook uiteindelijk uitvalt. Beide aandoeningen verstoren dus de normale haargroeicyclus.

Oorzaken van hormonale haaruitval bij vrouwen

Ook zijn er situaties waarin er verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen als het gaat om hormonale haaruitval. Zo kun je als vrouw last krijgen van haaruitval als je hormoonspiegels drastisch veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap of de overgang. Oestrogeen en progesteron spelen hierin een grote rol. Oestrogeen zorgt ervoor dat de groeifase van het haar wordt verlengd en progesteron helpt de haarfollikels te beschermen. Een toename en een afname van beide hormonen hebben dus een direct effect op je haargroei. We nemen de specifieke situaties van hormonale haaruitval kort met je door.

Het herstel van een zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap neemt het oestrogeenniveau aanzienlijk toe. Hierdoor blijft je haar langer in de groeifase en valt het minder snel uit. Daarom ervaren veel zwangere vrouwen voller en dikker haar en ontstaan er de bekende babyhaartjes bij het voorhoofd. Na de bevalling dalen de oestrogeenspiegels snel, waardoor veel haren plotseling in de rustfase komen en beginnen uit te vallen. Dit fenomeen komt vaak voor in de eerste drie tot zes maanden na de bevalling en kan eerder of sneller plaatsvinden, afhankelijk van of je borstvoeding geeft of niet.

Je komt in de overgang

Na de menopauze neemt de productie van oestrogeen en progesteron in je lichaam sterk af. Tegelijkertijd stijgt het niveau van mannelijke hormonen, ook wel androgenen genoemd. Deze hormonale disbalans kan ervoor zorgen dat de haarfollikels krimpen waardoor je dunner haar krijgt. 

Verandering van anticonceptie

Het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals de pil, een hormoonspiraaltje of staafje, kan ook invloed hebben op de haargroei. Het kan zijn dat je bent overgestapt naar een ander soort anticonceptie of je bent helemaal gestopt. Doordat de hormoonspiegel van je lichaam zich als het ware moet herstellen, kan het zorgen voor haaruitval. 

Oorzaken van hormonale haaruitval bij mannen

De meest voorkomende vorm van hormonale haaruitval bij mannen (en heel soms bij vrouwen) noemen we androgenetische alopecia, ofwel mannelijke kaalheid. Dit hormoon zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen en uiteindelijk stoppen met het produceren van nieuw haar. Dit proces begint vaak bij de haarlijn of de kruin en leidt tot een zichtbaar terugtrekkende haarlijn of kale plekken. Androgenetische alopecia is genetisch bepaald en kan al op jonge leeftijd beginnen.

Ook kan het goed zijn dat je last hebt van haarverlies door een vermindering van de testosteronproductie. Naarmate je als man ouder wordt, produceert je lichaam steeds minder testosteron. Hierdoor wordt je haar mogelijk dunner en vertraagt je haargroei.

Hoe herken ik hormonale haaruitval?

Hormonale haaruitval uit zich verschillend bij mannen en vrouwen, maar er zijn ook overeenkomsten. Bij vrouwen manifesteert het zich vaak als diffuus haarverlies; je haar wordt geleidelijk over het hele hoofd dunner. Duidelijke kale plekken ontstaan zelden. Wel kan je haar licht terugtrekken rond het slapen, zoals je vaak bij mannen ziet.

Bij mannen begint hormonale haaruitval meestal met een terugtrekkende haarlijn aan de voorkant van het hoofd, voornamelijk rond het slapen. Vervolgens wordt je haar op de kruin dunner en leidt dit uiteindelijk tot een kale plek. Deze twee patronen komen vaak samen, waardoor er volledige kaalheid boven op het hoofd ontstaat maar er nog wel wat haar aan de zijkanten en achterkant overblijft.

  • Niet-invasief: Geen operaties, incisies of langdurige hersteltijd. Haarfillers worden met fijne injecties toegediend.
  • Veilig en betrouwbaar: Haarfillers bevatten lichaamseigen stoffen. Het risico op bijwerkingen is daardoor minimaal.
  • Geen lange hersteltijd: Je kunt na je behandeling direct verder met je werkzaamheden.
  • Snel resultaat: Binnen enkele weken ontstaat er nieuwe haargroei. Volledige resultaten zijn zichtbaar na 4 tot 6 maanden.

De beste behandeling bij hormonaal haarverlies: haarfillers

Er bestaat gelukkig een succesvolle methode die je helpt om je haar en hoofdhuid te herstellen van hormonale haaruitval. Een haarfillerbehandeling helpt je haar te herstellen en wordt nieuwe haargroei gestimuleerd. In plaats van alleen de symptomen te bestrijden, werken haarfillers diep in op de haarfollikels zelf, stimuleren ze de haargroei en herstellen ze de natuurlijke balans. 

Door middel van kleine injecties worden de haarfillers direct bij de haarfollikels geïnjecteerd. Dankzij de combinatie van hydraterend hyaluronzuur en bioactieve peptiden, pakken haarfillers de oorzaak van haaruitval direct aan. Dit maakt ze de ideale keuze als je haar wilt versterken en laten herstellen na hormonale disbalans.

Hyaluronzuur is een natuurlijke stof die je lichaam zelf aanmaakt en die zorgt voor hydratatie en elasticiteit van de huid. Door de hoofdhuid te hydrateren, wordt de doorbloeding verbeterd en de voorziening van voedingsstoffen naar de haarfollikels gestimuleerd. 

De bioactieve peptiden in de fillers zijn enorm belangrijk in het herstelproces van de haarfollikels. Ze activeren de haarzakjes en ondersteunen de productie van nieuw haar door de groeifase van de haargroei te verlengen en de rustfase te verkorten. We hebben de specifieke gepatenteerde peptiden voor je op een rij gezet:

  • Decapeptide-10 (CG- Keramin2)
  • Octapeptide-2 (Prohairin-β4)
  • Octapeptide-11 (CG-Seperin)
  • Decapeptide-18 (CG-WINT)
  • Decapeptide-28 (CG-Rehairin)
  • Oligopeptide-54 (CG-Nokkin)
  • Oligopeptide-71 (CG-Edrin)
Dr-Cyj-hairfiller-haargroei

Voordelen met haarfillers

  • Het is een niet-invasieve behandeling: In tegenstelling tot ingrijpende opties zoals haartransplantaties, is de haarfillerbehandeling niet-invasief. Dit betekent dat er geen chirurgische ingreep nodig is, waardoor de procedure veiliger en minder belastend is voor het lichaam.
  • Het heeft een korte behandelingsduur: Een haarfillerbehandeling duurt gemiddeld slechts 15 tot 20 minuten; je bent dus snel klaar en de behandeling is gemakkelijk in te plannen, zelfs tijdens je werkdag of tussen andere afspraken door.
  • Je hoeft maar met een minimale hersteltijd rekening te houden: Omdat de behandeling niet invasief is, is er vrijwel geen hersteltijd nodig. Geen last van onnodige downtime dus.
  • De behandeling veroorzaakt weinig tot geen ongemak: De injecties worden uitgevoerd met fijne naalden en indien je het prettig vindt kan er een verdovende gel worden aangebracht om het comfort te vergroten.
  • Fillers zijn veilig en betrouwbaar: Omdat de hoofdbestanddelen van haarfillers stoffen zijn die van nature al in het lichaam voorkomen, is de kans op bijwerkingen minimaal. 
haaruitval-klein-haaruitval1week_zonderhaarfiller_grote-1week-zonder-haarfiller

Voor wie zijn haarfillers wel en niet geschikt?

Haarfillers zijn bij uitstek geschikt voor het tegengaan van hormonale haaruitval bij volwassen mannen en vrouwen. Toch zijn er situaties waarin we een haarfillerbehandeling afraden. In de volgende gevallen zijn haarfillers niet geschikt:

  1. Als er geen actieve haarfollikels meer zijn en er blijvende kale plekken zijn ontstaan.

  2. Bij mannen met ernstige, genetisch bepaalde kaalheid, waarbij een groot deel van het hoofd al kaal is.

  3. Als je lijdt aan een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt, zoals bij Alopecia Areata.

  4. Als je schildklieraandoeningen hebt die niet goed onder controle zijn.

  5. Tijdens zwangerschap of borstvoeding is het niet mogelijk om een behandeling met haarfillers te ondergaan.

Behandelprocedure haarfillers bij hormonaal haaruitval

Onze haarfillerbehandeling bestaat uit drie duidelijke stappen: de persoonlijke consultatie, de injectieprocedure en de nabespreking. We nemen ze kort met je door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.  

De eerste stap van de behandelprocedure bestaat uit een persoonlijke consultatie waarin je samen met de arts je klachten, esthetische doelen en medische geschiedenis bespreekt. Je haar en hoofdhuid worden geanalyseerd en op basis van al deze informatie wordt je persoonlijke behandelplan opgesteld. 

Vervolgens gaan we over naar de injectieprocedure. Je hoofdhuid wordt grondig ontsmet en de arts brengt een paar markeringen aan om weer te geven waar de haarfillers geplaatst zullen worden. Dan worden de injecties gezet met een fijne naald of een canule. 

Zodra de haarfillers zijn geplaatst, neemt de arts de nazorginstructies met je door en wat je kunt verwachten van de bijwerkingen. Je huid kan namelijk een reactie geven bij de injectieplaatsen. Er ontstaat mogelijk wat roodheid, zwelling of een paar blauwe plekjes. Dit trekt meestal na een paar dagen weer weg, maar het is fijn om te weten wat je precies kunt doen om dit proces te versnellen. 

De arts kijkt goed naar wat jouw haar en hoofdhuid nodig hebben. Om de beste resultaten te behalen raden we vaak meerdere sessies aan, zo doorgaans 3 tot 4 sessies met tussenpozen van 2 tot 4 weken. Als je samen met je arts in je behandelplan meerdere sessies hebt opgenomen, dan worden als laatste je vervolgsessies ingepland.

Resultaten haarfillers

De eerste resultaten van je haarfillerbehandeling worden binnen 4 tot 6 weken zichtbaar en binnen 4 tot 6 maanden kun je genieten van de volledige effecten van je behandeling die jaren zichtbaar kunnen blijven. De volgende resultaten kun je verwachten:

  • Dikker en voller haar
  • Verminderde haaruitval
  • Verbeterde haartextuur
  • Gezondere hoofdhuid

Stop hormonale haaruitval met haarfillers?

Je hoeft niet te wachten totdat je hormoonspiegels weer zijn hersteld om met het herstel van je haar te beginnen. Met haarfillers stimuleer je de haargroei, versterk je je haar en geef je je hoofdhuid de verzorging die het nodig heeft. Met deze niet-invasieve en bovenal snelle behandeling zorg je ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over dunner wordend haar. Boek daarom nu je afspraak via onze online agenda

Twijfel je of haarfillers jouw haar en hoofdhuid kunnen helpen? Boek dan een gratis consultatie. Ons team van experts heeft meer dan 10 jaar ervaring met injectables en weet precies hoe haarfillers ingezet kunnen worden om specifieke esthetische doelen te bereiken. We voorzien je daarom graag van vrijblijvend advies.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen & mannen

Veelgestelde vragen over hormonaal haaruitval

Is een haarfillerbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling zorgt voor vrij weinig ongemak. De injecties kun je vergelijken met een paar speldenprikjes. Mocht je je hier toch zorgen over maken dan kan er in overleg met de arts wat verdovende gel worden aangebracht.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Dit is per persoon afhankelijk, maar over het algemeen zijn de eerste verbeteringen na een aantal weken zichtbaar. De meeste resultaten zijn na ongeveer 3 à 4 maanden zichtbaar. Je haar ziet er voller en gezonder uit.

Hoeveel kosten haarfillers?

De prijs van een haarfillerbehandeling is afhankelijk van de zone die wordt behandeld en hoeveel sessies er nodig zijn. Je kunt een kleine zone (€ 200 per sessie), middelgrote (€ 300 per sessie) en grote zone (€ 400 per sessie) laten behandelen. De zones die behandeld zullen worden en de hoeveelheid sessies die nodig zijn, bepaal je samen met de arts en worden in je behandelplan opgenomen. Wil je meer weten? Bekijk dan onze prijzenpagina.

Hoe herken je haaruitval door stress? 

Haaruitval dat wordt veroorzaakt door stress kun je herkennen doordat je haar over je hele hoofd diffuus uitdunt. Er zitten bijvoorbeeld meer haren in je borstel tijdens het kammen en tijdens het wassen komen er meer haren in het putje terecht.

Wanneer herstelt plotselinge haaruitval?

Als je haaruitval veroorzaakt wordt door stress of hormonen, dan ontstaan er normaal gesproken nieuwe haartjes bij het begin van een nieuwe haarcyclus. Dit kan 4 tot 8 maanden duren, afhankelijk van de snelheid van je eigen haarcyclus. Haarfillers geven je hoofdhuid en de haarzakjes een boost en stimuleren zo dit proces.

Welk vitaminetekort zorgt voor haaruitval? 

Een vitaminen- of mineralentekort kan zorgen voor haaruitval, voornamelijk als het gaat om een tekort aan ijzer, vitamine D, zink, vitamine B12 en biotine. Elk van deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van haarfollikels, de zuurstoftoevoer, de haargroei en het herstel. Door een gevarieerd dieet en eventueel supplementen kun je mogelijke tekorten effectief aanvullen.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.