Haarverlies na bevalling: oorzaken & oplossingen

Ben je bevallen van een prachtig kindje en merk je dat je meer haar dan gemiddeld verliest? Veel nieuwe moeders ervaren haarverlies na de bevalling. In deze nieuwe en drukke periode is het niet fijn als je extra stress ervaart door haaruitval. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over haaruitval na de bevalling. We leggen uit hoe het komt en wat je er zelf aan kunt doen. Ook geven we meer informatie over de haarfillerbehandeling van de Sarasin Clinic, een effectieve oplossing die helpt bij het tegengaan van haaruitval en nieuw haargroei stimuleert.

Haaruitval na bevalling: hoe kan dit?

Om goed te begrijpen wat er gebeurt bij haaruitval is het van belang om te snappen welke fasen je haar doorloopt. Gezond haar doorloopt normaal gesproken drie fasen:

  1. Anagene fase. Dit is de actieve groeiperiode van het haar, waarbij ongeveer 80% tot 90% van je haren zich bevindt. Deze fase kan twee tot zes jaar duren en bepaalt de maximale lengte van je haar.
  2. Katagene fase. Tijdens deze korte periode van ongeveer twee weken stopt het haar met groeien en bereidt het zich voor om over te gaan naar de rustfase.
  3. Telogene fase. In deze fase groeit het haar niet; het bevindt zich in rust. Deze fase duurt drie tot zes maanden. Aan het einde wordt het oude haar uitgestoten en maakt plaats voor nieuwe haargroei.

Je zwangerschap en de veranderingen van je hormonen zorgen ervoor dat deze cyclus wordt beïnvloed. Hormonen zoals het oestrogeen stijgen, waardoor je haar langer in de anagene fase blijft. Veel vrouwen merken tijdens de zwangerschap daarom ook een vollere bos haar. 

Na je bevalling keren je hormoonspiegels terug naar het normale niveau; dit zorgt ervoor dat veel haren van de anagene fase direct naar de laatste fase, de telogene fase gaan. Dit proces noemen we ook wel Telogeen Effluvium. 

Telogeen Effluvium is geen permanent haarverlies maar het kan wel voor stress zorgen, vooral als je niet voorbereid bent op deze verandering na je bevalling. De meeste vrouwen merken dat deze verhoogde haaruitval ongeveer drie tot zes maanden na de bevalling begint, en hoewel het indrukwekkend kan zijn, stabiliseert de haarcyclus zich meestal binnen een jaar na de bevalling weer. 

Het is goed mogelijk dat je pas haarverlies opmerkt zodra je stopt met het geven van borstvoeding. Dit komt doordat de hormonen die zorgen voor je vollere haardos tijdens je zwangerschap, langer in je lichaam blijven tijdens het geven van borstvoeding.

Tips om haaruitval tegen te gaan

Haaruitval na je zwangerschap is gelukkig niet permanent en je kunt veel doen om nieuwe haargroei te stimuleren. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

  • Even een tijdje geen strakke kapsels. Strakke kapsels zoals paardenstaarten, vlechten of knotjes trekken aan de haarwortels. Het los dragen van je haar helpt de druk op de haarfollikels te verminderen en bevordert een gezonde haargroei.
  • Gebruik een zachte borstel en vermijd hete stylingtools. Het gebruik van een zachte borstel helpt bij het borstelen van je haar zonder te veel aan je haar te trekken. Overmatig gebruik van hete stylingtools zoals stijltangen of krultangen kunnen je haar beschadigen en de haarstructuur verzwakken. Dit zorgt voor haarbreuk en -uitval. 
  • Eet een voedzaam dieet rijk aan ijzer, zink, en vitamines. Goede voeding is belangrijk als je je haargroei wilt ondersteunen. IJzer helpt je rode bloedcellen om zuurstof naar je cellen te transporteren. Zuurstof is voor je haarfollikels een voorwaarde om haar te laten groeien. Zink helpt bij het herstellen van het haarweefsel en vitamines  zoals B-vitamines, helpen je bij het stimuleren van je haargroei.
  • Zorg voor voldoende rust en verminder stress. Stress is een bekende oorzaak van tijdelijk haarverlies. Zoek manieren die jou helpen om rust te vinden zoals yoga, meditatie, of regelmatige lichaamsbeweging. Zo zorg je ervoor dat  de impact van stress op je lichaam en dus je haar vermindert. 

Als laatste kun je je haarfollikels en je hoofdhuid een flinke boost geven met een gerichte aanpak tegen haarverlies zoals de haarfillers van de Sarasin Clinic. Niet bekend met haarfillers? Geen zorgen, we leggen je precies uit wat een haarfillerbehandeling precies inhoudt.

Wat zijn haarfillers?

Haarfillers helpen je lichaam bij het verminderen van haaruitval en het stimuleren van nieuwe haargroei. De haarfillers van de Sarasin Clinic bestaan uit een geavanceerde formule van hyaluronzuur en peptiden die via kleine naalden direct in de hoofdhuid worden geplaatst. De peptiden werken als signaalmoleculen voor je huidcellen; ze helpen bij het produceren van nieuw collageen. Hyaluronzuur helpt de huid hydrateren en de elasticiteit te verbeteren. Beide stoffen zijn lichaamseigen dus je hoeft je geen zorgen te maken over onbekende synthethische stoffen in je lichaam.

Voordelen van haarfillers bij haaruitval na bevalling

  • Het uitvallen van het haar wordt verminderd.
  • Het teruggroeien van je haar wordt gesstimuleerd.
  • De haardichtheid en -dikte wordt verbeterd.
  • De bloedcirculatie en hydratatie van je hoofdhuid wordt gestimuleerd.

Behandelingprocedure bij haarfillers 

Om je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven wat je kunt verwachten van onze haarfillers bespreken we stapsgewijs de behandelingsprocedure. 

Voordat de arts de haarfillers zal plaatsen, wordt er eerst een behandelplan opgesteld. Je hoofdhuid en haar wordt goed geanalyseerd en op basis van hiervan zal in overleg met jou worden besloten hoe de behandeling eruit komt te zien. 

Vervolgens wordt de huid ontsmet en worden de fillers met kleine injecties in de hoofdhuid geplaatst. De meeste van onze cliënten ervaren bij deze procedure weinig tot geen ongemak. Mocht je toch liever wat verdovende gel aangebracht willen hebben dan is dat in overleg natuurlijk mogelijk. Na ongeveer 30 minuten zit de behandeling erop en kun je verder met je dag.

Resultaten van haarfillerbehandeling

De eerste resultaten kun je vrij snel na je behandeling verwachten. Je haar ziet er zichtbaar voller en gezonder uit. Langzaam ontstaat er nieuwe haargroei op de plekken waar je last hebt van haarverlies. De weken en maanden na je behandeling kun je de volledige effecten van de behandeling zien. Ben je nieuwsgierig naar hoe deze resultaten eruit zien? Bekijk dan vooral de foto’s op onze voor en na pagina.

Nazorg van haarfillerbehandeling

Na je behandeling kan er wat zwelling en roodheid ontstaan. Dit is normaal en trekt normaal gesproken binnen 72 uur weg. Je arts zal na je behandeling advies geven over wat je het beste kunt doen om goed voor je hoofdhuid en haar te zorgen. Ook hebben wij hier een aantal tips voor je over wat je het beste kunt doen om de beste resultaten te bereiken.

  • Drink voldoende water. Hyaluronzuur trekt vocht aan. Door voldoende te drinken zowel voor als na je behandeling zorg je ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd is. 
  • Vermijd hittebronnen. Denk hierbij aan direct zonlicht, de zonnebank of de sauna. 
  • Wacht de eerste 24 uur met lichamelijke inspanning zoals sporten of lichamelijk werk.
  • Draag de eerste 48 uur geen accessoires in het haar en op het hoofd. Je wilt namelijk voorkomen dat je hoofdhuid wordt afgesloten.

Boek nu je haarfillerbehandeling bij Sarasin Clinic

Een zwangerschap, bevalling en de eerste maanden erna zijn een prachtige maar heftige periode. Het is vervelend als je je tegelijkertijd zorgen maakt over het verliezen van je haar. Help daarom je lichaam een handje en boek via onze online agenda een haarfillerbehandeling bij de Sarasin Clinic. Onze experts hebben meer dan 10 jaar ervaring met injectables en weten hoe ze je kunnen helpen met het behalen van de beste resultaten. Weet je nog niet zeker of haarfillers in jouw situatie zullen helpen? Kies voor een gratis consultatie; we denken graag met je mee.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen

Veelgestelde vragen over haaruitval na bevalling

Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen en haaruitval?

Bij mannen komt haaruitval vaak door erfelijke factoren; je herkent het haarverlies door een terugtrekkende haarlijn en kaalheid op de kruin. Bij vrouwen is haaruitval meestal niet permanent en de oorzaken verschillen. Tijdelijk haarverlies wordt veroorzaakt door stress of hormonale veranderingen en kunnen vaak worden omgekeerd met de juiste behandeling en zorg. Androgenetische Alopecia, een meer chronische vorm, komt ook voor bij vrouwen; een behandeling die het proces vertraagt, past hier beter bij.

Kunnen haarverzorgingsproducten haaruitval veroorzaken?

Ja, sommige haarverzorgingsproducten kunnen haaruitval veroorzaken, vooral als ze agressieve chemicaliën bevatten zoals sulfaten. Deze irriteren de hoofdhuis en beschadigen de haarfollikels.  Kies daarom voor verzorgingsproducten die mild en voedend zijn voor de hoofdhuid en het haar.

Hoe lang blijft je haar uitvallen na je bevalling? 

De eerste drie maanden na je bevalling kun je merken dat je last hebt van meer haarverlies. Rond de 3 maanden is het normaal dat je een piek in haaruitval ervaart. Daarna neemt het normaal gesproken af en komt de normale haarcyclus weer terug.

Welke vitaminen helpen tegen haaruitval na je zwangerschap? 

Vitaminen uit de B-groep zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van je haar. In deze groep zit Biotine (vitamine B7) en Foliumzuur (vitamine B11); beide vitaminen staan bekend om hun ondersteunende werking bij haargroei en het verminderen van haaruitval.

Wat kost een haarfillerbehandeling?

De prijzen van onze haarfillerbehandelingen zijn afhankelijk van de behandelzone en het benodigde volume. Voor een kleine zone betaal je € 200 per sessie voor 1 ml, een middelgrote zone kost € 300 per sessie voor 2 ml, en voor een grote zone betaal je € 400 per sessie, waarbij 3 ml wordt gebruikt. We spreken van tevoren met je door wat in jouw situatie de beste keuze is.

Heeft elke vrouw last van haaruitval na de bevalling?

Nee, niet alle vrouwen ervaren haarverlies na de bevalling. Merk je na zes maanden geen verandering? Dan zul je waarschijnlijk geen last hebben van postpartum haaruitval. Geef je nog wel borstvoeding? Dan kan het zijn dat je last krijgt van haaruitval zodra je hiermee stopt. 

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.