Haaruitval & menopauze: uitleg, tips & behandelingen

De nachtelijke zweetaanvallen, opvliegers na een kop koffie en vermoeidheid; de overgang maakt het vrouwen niet bepaald gemakkelijk. Je zorgen maken over haaruitval kun je er dan niet bij hebben. Helaas is het wel een bijwerking waar veel vrouwen in de overgang last van hebben. Gelukkig is in de meeste gevallen het haarverlies niet permanent en kun je er iets tegen doen. In dit artikel leggen we je uit waarom je tijdens de overgang en menopauze last kunt hebben van haaruitval. Ook bieden we je tips over wat je er tegen kunt doen en geven we je informatie over wat onze effectieve haarfillers voor jou kunnen betekenen.

Wanneer spreken we van haarverlies?

Het klinkt misschien voor de hand liggend, het is toch duidelijk wanneer je haaruitval hebt? Toch is dit niet per se het geval. We verliezen allemaal elke dag 50 tot 100 haren. Dit verschilt per individu en het is goed mogelijk dat je net wat meer of minder haren verliest dan het gemiddelde.

Ons haar ondergaat net zoals de cellen in ons lichaam een groeicyclus. Nieuwe haren ontstaan, deze groeien, komen in een rustfase en ze sterven af. Zo wordt er weer ruimte gemaakt voor nieuwe haargroei. Het kan echter goed zijn dat je voorafgaand tijdens en na de menopauze meer haar verliest dan normaal. Het aantal haar dat je verliest neemt toe of je haar wordt dunner. Dan spreken we van haaruitval. 

hoe snel groeien haren bij haaruitval mannen en vrouwen

De menopauze en de overgang

De menopauze is feitelijk de laatste menstruatie. Maar je weet pas of je een laatste menstruatie hebt gehad als je daarna een jaar lang geen menstruatie hebt gehad. Dat is dus een jaar van overgang. De jaren daarna heb je de overgang gehad en zit je in de ‘post-menopauzefase’. 

In de Benelux is de leeftijd waarop een vrouw de laatste menstruatie heeft gemiddeld 51 jaar. Er is een enorme variatie; er zijn vrouwen die al rond of voor hun 40e ophouden met menstrueren, of juist nog menstrueren als ze 60 zijn. Dat is allemaal een kwestie van aanleg en wat de hormonen bij jou doen. De overgang is dus geen ziekte, maar je kunt er wel klachten van hebben. Het bekendste is misschien wel de opvlieger, ook wel flush genoemd. Ook kennen we het opeens rood worden, het zweten, vermoeidheid en dus ook haaruitval.

Waarom valt mijn haar uit tijdens de menopauze?

Wat is de samenhang tussen menopauze, overgang en haaruitval en dunner wordend haar? De relatie wordt verklaard door een schommeling van je hormonen. Bij een normale menstruatiecyclus heb je in je lichaam als vrouw productie van oestrogeen en progesteron. Als er geen menstruatie meer is, en dus geen groei meer van eicellen, dan dalen deze hormoonspiegels in je bloed. Vooral de daling van de hoeveelheid oestrogeen is belangrijk omdat je dan naar verhouding meer androgeen en meer van een bepaald type testosteron in je bloed hebt. Kort gezegd: hierdoor verlies je je haarzakjes. En als er geen haarzakjes meer zijn, dan kan er ook geen haar meer groeien. 

Wat kan je tegen haaruitval doen?

Haaruitval door de overgang is in de meeste gevallen gelukkig niet onoverkomelijk. Je kunt zelf veel dingen doen. Een combinatie van voeding, supplementen en het verminderen van stress helpen je een eind op weg. Ook kun je effectieve hulp inschakelen via een professionele behandeling. We nemen alle opties kort met je door. 

Let op je voeding

Voor de gezondheid van je haar is het nodig om voldoende eiwitten en mineralen binnen te krijgen. Gezonde haargroei en een gezonde hoofdhuid hangen af van een hele rij voedingsstoffen: de vitamines B3 (niacine), B6 (pyridoxine) en B8 (biotine), vitamine C, vitamine E en verder zink, selenium, silicium, calcium en magnesium. Door meer groenten, fruit en noten toe te voegen aan je dieet krijg je al deze belangrijke voedingsstoffen binnen. Zo zit er bijvoorbeeld in paranoten veel selenium, kun je bij dadels terecht voor silicium en is er biotine te vinden in eieren, pinda´s en meerdere soorten vlees. 

Help je lichaam met supplementen

Misschien ben je allergisch voor bepaalde groenten, fruit of noten, of je hebt een specifieke  voorkeur. Dan kan het zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. In dat geval kun je jezelf ondersteunen met supplementen waar behulpzame stoffen in zitten. 

Het verminderen van stress

De menopauze en overgang leveren van zichzelf al voldoende stress op. Extra stress over het uitvallen van je haar heb je dan niet nodig en helaas versterkt stress het effect alleen maar. Daarom is het verstandig om rustmomenten in te bouwen in je, veelal hectische, weekschema. Sommige mensen hebben een voorkeur voor een relaxed yogalesje maar ook andere vormen van lichaamsbeweging kunnen je hierbij helpen. 

Een professionele haarbehandeling

Een professionele behandeling helpt je om je haar en hoofdhuid een extra boost te geven. Wist je dat een dergelijke behandeling niet altijd invasief hoeft te zijn? Zo is een haarfillerbehandeling een zeer effectieve methode om de haaruitval die door de menopauze wordt veroorzaakt aan te pakken, zonder verdovingen en lange hersteltijden.

Wat van haarfillers precies?

Onze haarfillers bestaan uit een innovatieve formule van geselecteerde peptiden en hyaluronzuur dat met kleine naalden direct in de hoofdhuid wordt geplaatst bij de gezonde haarzakjes. Peptiden zijn korte ketens van aminozuren en hyaluronzuur is een stof dat van nature in de huid voorkomt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de haarfollikels als de hoofdhuid hersteld en verjongd worden.

Voordelen van haarfillers?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld haarimplantaten worden haarfillers snel geplaatst; je kunt de behandeling bij wijze van spreken tijdens je lunchbreak inplannen. En dat zijn niet de enige voordelen: 

  • De behandeling biedt snel zichtbare resultaten.
  • Je hoeft geen rekening te houden met een lange hersteltijd.
  • Door het gebruik van lichaamseigen stoffen is het een veilige en betrouwbare behandeling.

Hoe ziet een behandelingprocedure eruit? 

Benieuwd naar hoe de behandeling er precies uitziet? We nemen de procedure stapsgewijs met je door. 

Consultatie 

Eerst vindt er een consultatie plaats met de arts om jouw wensen en verwachtingen te bespreken. Er kan gevraagd worden naar je voorgeschiedenis, medicijngebruik, leefgewoonten en dergelijke. Je hoofdhuid wordt grondig geanalyseerd en er wordt gekeken hoeveel zones behandeld zullen worden. Je arts stelt vervolgens samen met jou het behandelplan op. Hier staat in wat de kosten zullen zijn, de behandeldoelen en hoeveel sessies nodig zijn voor het gewenste resultaat. 

Het plaatsen van de fillers

Zodra het behandelplan is opgesteld, wordt je hoofdhuid ontsmet en plaatst de arts de fillers. Dit wordt gedaan met micro-injecties direct in de hoofdhuid. Deze injecties voelen een beetje aan als kleine speldenprikjes. Mocht je je zorgen maken over het ongemak, dan kan er in overleg met de arts wat verdovende gel worden aangebracht.

Herstel en nazorg

Zodra de injecties zijn geplaatst, neemt de arts de nazorginstructies met je door. Deze zijn belangrijk omdat je de beste resultaten wilt behalen en om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Het kan namelijk zijn dat je huid reageert op de injecties. Dit merk je doordat er wat roodheid of zwelling ontstaat. Dit is een normale reactie van de huid en trekt na een paar dagen weg. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om dit proces te versnellen. 

  • Drink 48 uur voor en na de behandeling geen alcohol en vermijd medicijnen of supplementen die invloed kunnen hebben op je bloedstolling. Denk aan visolie, aspirine en ibuprofen. Slik je antistollingsmedicatie? Overleg dan eerst met je arts of je hier tijdelijk mee kunt stoppen. 
  • Was de ochtend voor de behandeling je haar en wacht na je behandeling 2 dagen voordat je het opnieuw wast. Gebruik ook geen haarverzorgingsproducten, deze kunnen namelijk je haarzakjes en de prikgaatjes verstoppen. 
  • Draag je graag petjes of accessoires in het haar? Laat deze de eerste 2 dagen na je behandeling even liggen. 
  • Vermijd de eerste 2 dagen na je behandeling hittebronnen en zware lichamelijke inspanning. 
  • Verzorg na de eerste 2 dagen na je behandeliing je haar dagelijks met Pelo Baum Hair Revitalizing Solution. Doe dit wel in overleg met je arts

Resultaten van haarfillerbehandeling voor menopauze

Net als met onze haargroei is een beetje geduld helaas nodig. Binnen één à twee weken zul je de eerste resultaten op gaan merken en na 4 tot 6 weken kun je van de volledige effecten genieten. Afhankelijk van hoeveel zones worden aangepakt en hoeveel sessies nodig zijn, kun je de volgende resultaten verwachten:

  • Volle en gezonde haargroei.
  • Toename van haardichtheid.
  • Gezonde hoofdhuid met betere doorbloeding. 
  • Langdurige resultaten die maanden aanhouden. 

Benieuwd naar voorbeelden van de resultaten? Bekijk dan gauw de foto’s van onze patiënten op de voor en na pagina

Kies voor jouw haarfillerbehandeling bij Sarasin Clinic

De menopauze is geen pretje en haarverlies ook niet. Na de menopauze maak je al genoeg lichamelijke en geestelijke veranderingen door, een extra stressfactor zoals haaruitval hoef je er niet bij te hebben. We snappen dit heel goed. Kies daarom voor een haarfillerbehandeling bij Sarasin Clinic. Onze experts hebben meer dan 10 jaar ervaring met fillers en weten hoe ze de beste resultaten kunnen bereiken in jouw persoonlijke situatie. Een afspraak is eenvoudig te boeken via onze online agenda. Twijfel je of haarfillers jou kunnen helpen? Of heb je vragen over onze behandelingen? Boek dan een gratis consultatie. We beantwoorden alle vragen die je hebt en kijken geheel vrijblijvend mee met jouw behoeften en wensen.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen & mannen

Veelgestelde vragen over haaruitval menopauze

Hoe lang duurt haaruitval bij de overgang? 

Dit is afhankelijk van je hormoonschommelingen en kan per persoon verschillen maar over het algemeen zien we dat de haaruitval ongeveer na 6 maanden minder wordt.

Op welke leeftijd kan haaruitval door de menopauze beginnen?

Dit hangt van meerdere factoren af. De menopauze kan op je 40e al plaatsvinden of als je 65 bent. Genetische aanleg bepaalt hierin veel, maar ook levensstijl en stress spelen een rol.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie na een haarfillerbehandeling?

Bij elk persoon kan het verschillend zijn, elk lichaam is namelijk uniek. Maar, op basis van onze patiënten kunnen we zeggen dat je ongeveer na 1 à 2 kun je de eerste resultaten beginnen te zien. Na 4 tot 6 weken kun je van de volledige effecten genieten.

Hoe vaak moet ik mijn haar wassen bij haaruitval? 

Als je milde producten gebruikt, dan kun je je haar gewoon wassen. Het wassen zelf zorgt namelijk niet voor extra haarverlies, dat kan alleen zo lijken omdat je duidelijker ziet dat je haren verliest. Wel is het verstandig om je haar eerst op te laten drogen voordat je het gaat kammen. Je haar is namelijk kwetsbaarder als het nat is.

Hoe vaak moet ik een haarfillerbehandeling ondergaan?

We raden onze patiënten over het algemeen aan om 2 tot 3 behandelingen te ondergaan. Dit is ook afhankelijk van de grootte van het gebied dat we behandelen. Of dit voor jou ook het geval is, bespreekt de arts met je tijdens het opstellen van je behandelplan. Wil je eerst weten hoeveel sessies er nodig zullen zijn? Plan dan een gratis consultatie.

Wat kan ik doen om haaruitval tijdens de menopauze te voorkomen?

Goede zelfzorg helpt je een eind op weg om haaruitval tijdens de menopauze te voorkomen. Het eten van veel groentjes, noten en vette vis helpt om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen, besteed tijd aan het verminderen van stress, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en gebruik alleen zachte producten voor op je hoofdhuid.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.