Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Merk je de laatste tijd meer haar op je borstel dan gewoonlijk? Mogelijk heb je dan last van haaruitval. Niet goed voor je zelfvertrouwen natuurlijk! Elke vrouw ervaart op enig moment in haar leven haarverlies. Wat zijn de oorzaken van haarverlies bij vrouwen en wat kun je ertegen doen? We bespreken het in dit artikel. 

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Het is normaal om dagelijks haar te verliezen; denk aan gemiddeld 60 tot 100 haren per dag. Wanneer dit aantal significant toeneemt en voor een langere periode aanhoudt, spreken we van haarverlies of Alopecia. We maken onderscheid tussen vier soorten haarverlies:

  • Androgenetische Alopecia. Veelvoorkomend, vaak erfelijk bepaald, leidt tot het dunner worden van het haar.
  • Telogene Effluvium. Haarverlies door stress, ziekte of hormonale veranderingen, leidend tot diffuse haaruitdunning.
  • Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte met ronde, gladde kale plekken.
  • Frontale Fibroserende Alopecia. Een terugtrekkende haarlijn, voornamelijk bij postmenopauzale vrouwen.

Hoe komt het dat zoveel vrouwen te maken krijgen met haaruitval? Welke factoren spelen mee bij al deze soorten haarverlies? De oorzaken zijn divers en complex, variërend van genetische aanleg tot omgevingsfactoren en van hormonale schommelingen tot stress. We nemen ze één voor één met je door.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen zijn een belangrijke oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Deze schommelingen kunnen optreden tijdens de zwangerschap, na de menopauze, of als gevolg van het gebruik van anticonceptiepillen. Na de menopauze bijvoorbeeld, neemt de productie van oestrogeen en progesteron af. Dit kan leiden tot een dunner wordende haardos. Anderzijds kunnen androgenen, mannelijke hormonen die ook bij vrouwen voorkomen, het haarverlies versterken door de haarfollikels te laten krimpen. Dit resulteert in Alopecia Androgenetica. Het beter begrijpen van deze hormonale veranderingen stelt ons in staat gerichte behandelingen te ontwikkelen die de haargroei stimuleren en behouden.

Auto-immuunreacties

Auto-immuunziekten spelen een significante rol in bepaalde soorten haaruitval, zoals Alopecia Areata, waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt. Dit kan zich manifesteren als pleksgewijze kaalheid, die plotseling kan optreden en varieert in ernst. Hoewel de exacte oorzaak van deze auto-immuunreacties nog onbekend is, zijn er behandelingen beschikbaar die het immuunsysteem moduleren en haarverlies beperken.

Genetische aanleg

Genetica speelt een onmiskenbare rol in haaruitval, met name bij Alopecia Androgenetica, of vrouwelijke patroonkaalheid. Vrouwen met een familiegeschiedenis van haaruitval zijn meer geneigd om dit type haarverlies zelf te ervaren. Het wordt veroorzaakt door een gevoeligheid van de haarfollikels voor dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van testosteron. Deze gevoeligheid kan leiden tot het dunner worden en uiteindelijk uitvallen van het haar. Inzicht in de genetische componenten kan helpen bij het identificeren van de meest effectieve behandelmethoden.

Stress en psychologische factoren

Stress en emotioneel welzijn hebben een aanzienlijke invloed op de gezondheid van het haar. Zowel fysieke als emotionele stress kunnen leiden tot een tijdelijke vorm van haaruitval genaamd Telogeen Effluvium. Dit gebeurt wanneer stress de haarcyclus verstoort, waardoor haren vroegtijdig in de rustfase (telogeen) treden en uitvallen. Het herstellen van een evenwichtige levensstijl en het beheren van stress door middel van technieken zoals meditatie, lichaamsbeweging en voldoende rust kan helpen bij het verminderen van haaruitval.

haaruitval stress vrouwen sarasin clinic

Wat kun je tegen haaruitval doen? 

Gelukkig bestaan er oplossingen voor haaruitval. Je kunt zelf de benodigde aanpassingen doen in je levensstijl; zelfzorg is belangrijk om lekker in je vel te zitten en om je mooie haardos te behouden. Denk aan goede voeding, het drinken van voldoende water en het verminderen van stress door bijvoorbeeld meditatie en sport. Daarnaast raden we het altijd aan om deskundig advies in te winnen. Als laatste kun je met onze innovatieve haarfillerbehandeling je haaruitval tegengaan én de algehele gezondheid van je haar verbeteren.

De oplossing, haarfillers

De haarfillerbehandeling van de Sarasin Clinic is een innovatieve aanpak tegen haaruitval. Door natuurlijke ingrediënten te combineren met geavanceerde technologie, bieden haarfillers een veilige en effectieve optie voor vrouwen die met haarverlies kampen. Dankzij een unieke combinatie van peptiden en hyaluronzuur, pakken we haaruitval niet alleen aan, maar stimuleren we ook actief de haargroei. Ons gepatenteerde complex, rijk aan 7 natuuridentieke peptiden, staat bekend om zijn krachtige vermogen om de cyclus van haargroei te reactiveren en haaruitval te verminderen. Hyaluronzuur speelt een cruciale rol in het hydrateren en verbeteren van de elasticiteit van de hoofdhuid, wat essentieel is voor gezond en sterk haar. De behandeling zorgt voor: 

  • een vermindering van haaruitval;
  • het stimuleren van het teruggroei van haar;
  • een verbetering in de haardikte en -dichtheid;
  • het revitaliseren van de haarfollikels en -cellen;
  • een verbeterde bloedcirculatie en hydratatie van je hoofdhuid

Boek nu je afspraak bij Sarasin Clinic

Weet je niet zeker of je last hebt van haaruitval? Of kamp je al langer met dunner wordend haar? Bij Sarasin helpen we je met persoonlijk en deskundig advies. Onze behandelingen zijn zorgvuldig ontwikkeld om natuurlijke, langdurige resultaten te leveren, waardoor je haar niet alleen herstelt, maar ook weer die gezonde glans terug krijgt. Ons team van ervaren specialisten is toegewijd aan jouw welzijn, en samen werken we aan het herstellen van je haar, ondersteund door de nieuwste technologieën en op maat gemaakte zorgplannen. Boek vandaag nog eenvoudig een consultatie via onze online agenda; samen werken we aan het herstellen van je prachtige lokken.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen en mannen

FAQ over haaruitval bij vrouwen en de oorzaken

Is haaruitval bij vrouwen permanent?

Haaruitval bij vrouwen is niet altijd permanent en varieert sterk afhankelijk van de oorzaak. Tijdelijke vormen zoals Telogeen Effluvium, veroorzaakt door stress of hormonale veranderingen, kunnen vaak worden omgekeerd met de juiste behandeling en zorg. Androgenetische Alopecia, een meer chronische vorm, kan worden beheerst met behandelingen die het proces vertragen.

Kunnen haarverzorgingsproducten haaruitval veroorzaken?

Ja, bepaalde haarverzorgingsproducten hebben inderdaad het potentieel om haaruitval te veroorzaken. Dit is vooral het geval bij producten die harde chemische ingrediënten bevatten, zoals sulfaten die de hoofdhuid kunnen uitdrogen en de haarfollikels kunnen beschadigen. Ook producten met een hoge concentratie alcohol kunnen het haar uitdrogen, waardoor het breekbaarder wordt en makkelijker uitvalt. Daarnaast kunnen sommige stylingproducten, zoals gels en sprays die een opeenhoping op de hoofdhuid veroorzaken, de poriën verstoppen en de groei van nieuw haar belemmeren. Het is daarom belangrijk om waar mogelijk te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten die de hoofdhuid en het haar voeden in plaats van beschadigen.

Hoe snel moet ik hulp zoeken bij haaruitval?

We verliezen elke dag tussen de 60 en 100 haren. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Merk je dat je steeds meer haren verliest en houdt dit aan? Dan raden we aan om deskundige hulp te zoeken.

Zijn er specifieke haarverzorgingsproducten die ik moet gebruiken of vermijden na de haarfillerbehandeling?

We raden iedereen aan om zachte en voedende haarverzorgingsproducten te gebruiken na een haarfillerbehandeling. Dit zijn producten die rijk zijn aan natuurlijke oliën en antioxidanten en vrij zijn van agressieve chemicaliën zoals sulfaten en parabenen. Deze ingrediënten kunnen namelijk de hoofdhuid irriteren en de effectiviteit van de behandeling verminderen. Ook stylingproducten die de haarfollikels verstoppen raden we af. Ons team helpt je graag bij het kiezen van producten die complementair zijn aan jouw behandeling.

Heeft mijn dieet invloed op de gezondheid van mijn haar na de behandeling?

Jazeker! Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen zoals ijzer,
vitamine E, omega-3 vetzuren en zink helpen je de haargroei te verbeteren en het haar te versterken. Eiwitten zijn bijzonder belangrijk omdat het haar voornamelijk uit keratine (een soort eiwit) bestaat.

Hoe duurzaam zijn de resultaten van de haarbehandelingen bij Sarasin Clinic?

De duurzaamheid van de resultaten van onze haarbehandelingen hangt af van het type behandeling, de individuele gezondheid van het haar en je hoofdhuid en je levensstijl. Bij Sarasin Clinic streven we naar langetermijnoplossingen met onze behandelingen, waarbij de effecten maanden en soms zelfs jaren aanhouden.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.