De relatie tussen kaal worden & testosteron uitgelegd

Als vrouw een kaal hoofd: zie je het als krachtig statement of als een ‘ver-van-je-bed-show’? Voor veel vrouwen is het haar een belangrijk onderdeel van hun vrouwelijkheid en uiting van identiteit. Plus: het is in ieder geval fijn om zelf te kunnen beslissen of je voor kaal gaat of je lokken lang en vol laat. Dus wat betekent het als je je haar ineens begint uit te vallen? Heb je het wel op tijd door en waardoor wordt het precies veroorzaakt? Het vooruitzicht om kaal te worden kan veel stress opleveren en in de meeste gevallen zijn er effectieve oplossingen voor. Daarom bespreken we in dit artikel alles wat je als vrouw moet weten over haarverlies. We leggen uit welke signalen er zijn, welke oorzaken erbij horen en wat je kunt doen om overmatig haaruitval tegen te gaan.  

Kaalheid bij vrouwen: het is niet alleen een mannenkwaal

Heb je het idee dat je meer haren verliest dan normaal? Elke keer dat je je haar borstelt of wast, haal je meer haren weg dan dat je gewend bent. Hoe weet je in deze situatie zeker dat er iets aan de hand is? Helaas komt (gedeeltelijke) kaalheid bij vrouwen ook voor. Het proces van kaal worden en de oorzaken ervan, verschillen ten opzichte van mannen. Er ontstaat (in de meeste gevallen, maar daar komen we nog op terug) geen duidelijk terugtrekkende haarlijn of groter wordende kruin. Haarverlies bij vrouwen is diffuus; dit betekent dat je haar geleidelijk over je gehele hoofdhuid dunner wordt. Je ziet dus minder eenvoudig dat je last hebt van haaruitval. Signalen die je als vrouw in de gaten kunt houden zijn bijvoorbeeld:

  • Je haarscheiding lijkt breder geworden dan een paar maanden geleden.
  • Je vindt meer haren terug in je borstel, op je kussen of in het doucheputje.
  • Je haar voelt minder vol aan.
  • Je haren breken sneller en voelen broos aan.

Als je dit herkent, is het goed om het haarverlies serieus te nemen. Hoe eerder je de oorzaak begrijpt, hoe makkelijker het is om actie te ondernemen en verdere uitdunning te voorkomen.

Van signalen naar oorzaken: hoe herken je wat er aan de hand is?

Haarverlies kan door zoveel verschillende dingen komen dat het soms voelt alsof je in het donker tast. Het kan je daarom helpen om de signalen in kaart te brengen die je meer informatie geven over de mogelijke oorzaak. We nemen de meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen met je door en hoe je ze kunt herkennen.

Hormonale schommelingen

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam en ze vormen ook een belangrijke oorzaak van haarverlies. In periodes van hormonale veranderingen kan de haargroeicyclus worden verstoord. 

Zo merk je tijdens een zwangerschap mogelijk op dat je haar voller en dikker lijkt. Dit komt door een verhoogd niveau van oestrogeen. Een hormoon dat de haargroeicyclus verlengt. Er vallen daardoor minder haren uit dan normaal. Zodra je bent bevallen, of wanneer je stopt met het geven van borstvoeding, daalt het oestrogeenniveau. Je haargroeicyclus maakt als het ware een inhaalslag, waardoor er dan juist meer haren uitvallen. 

Deze disbalans in hormonen en het effect op je haar is ook terug te zien tijdens en na de menopauze en door het gebruik van anticonceptie. Het is een vorm van telogeen effluvium en we noemen het ook wel hormonale haaruitval. Het goede nieuws is dat dit haarverlies tijdelijk is. Het lichaam heeft wel tijd nodig om de balans te herstellen en het kan dus een tijdje duren voordat je haarcyclus weer normaal werkt. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen die je hierbij kunnen helpen.

  • Zwangerschap en bevalling: Tijdens je zwangerschap verlengen de verhoogde oestrogeenspiegels de groeifase van je haar, waardoor het voller lijkt. Na de bevalling, of als je stopt met borstvoeding, daalt het oestrogeenniveau en komt veel haar tegelijkertijd in de rustfase terecht. Dit veroorzaakt een inhaalslag in haaruitval, vaak 3 tot 6 maanden na de bevalling.
  • Stoppen met anticonceptie: Net als bij een zwangerschap kan het stoppen met anticonceptie je hormonen uit balans brengen. Haaruitval hoeft pas te beginnen na 3 tot 4 maanden, omdat de haargroei vertraagd reageert op deze verandering.
  • Menopauze: Bij de menopauze daalt het oestrogeenniveau blijvend, waardoor androgenen zoals DHT een grotere invloed krijgen. Dit kan leiden tot diffuse uitdunning van het haar, vooral langs de haarscheiding en op de kruin.

Stress

Stress kan subtiel of intens zijn, maar het heeft altijd een impact op je lichaam. Langdurige stress, zoals een burn-out of het verlies van een dierbare, kan leiden tot telogeen effluvium. Dit komt doordat je lichaam over een langere periode meer cortisol aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer haarzakjes in de rustfase terechtkomen en uiteindelijk uitvallen. De volgende signalen kunnen een aanwijzing zijn dat je last hebt van haaruitval door stress:

  • Haarverlies: Een duidelijke toename van haarverlies tijdens het borstelen, douchen of op je kussen.
  • Slaapproblemen: Moeite met slapen, vaak door piekeren of gevoelens van onrust.
  • Emotionele uitputting: Je voelt je sneller overweldigd of merkt dat je emoties moeilijk te reguleren zijn.
  • Een intense gebeurtenis: Een verlies, ziekte of andere impactvolle gebeurtenis die je emotioneel zwaar heeft geraakt.
haaruitval na zwangerschap sarasin clinic

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen

Eet je gezond en krijg je genoeg voedingsstoffen binnen? Een tekort aan ijzer, vitamine D of zink kan namelijk je haarzakjes verzwakken en op de lange termijn je haar doen uitvallen. Voedingstekorten ontstaan vaak bij eenzijdige diëten, zware menstruaties of tijdens herstel van een ziekte. Signalen die je in de gaten kunt houden zijn:

  • IJzertekort: Duizeligheid bij het opstaan, bleke huid, snel buiten adem.
  • Vitamine D-tekort: Chronische vermoeidheid, futloos haar en gevoelige spieren.
  • Zinktekort: Broze nagels, een doffe huid en wondjes genezen minder snel en goed.
voedingstekorten haarverlies vrouwen

Erfelijke haaruitval

Erfelijke haaruitval, ook wel androgenetische alopecia genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van kaalheid bij vrouwen. Ook dit type haarverlies begint subtiel en verloopt meestal geleidelijk. Het wordt veroorzaakt door een genetische gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Hierdoor worden de haarzakjes kleiner, verkorten ze hun groeifase en produceren ze steeds dunner haar. Komt kaalheid in je familie voor? En ook specifiek bij vrouwen? Dan is het goed om mogelijke haaruitval goed in de gaten te houden. Het verloop van erfelijke haaruitval loopt als volgt:

  • Het begint vaak rond de scheiding of op de kruin, waar het haar minder vol lijkt.
  • De haarlijn blijft meestal intact, in tegenstelling tot mannen, bij wie de haarlijn vaak terugtrekt.
  • Het proces kan versnellen tijdens hormonale veranderingen, zoals de menopauze, omdat de balans tussen oestrogeen en androgenen verandert.
Alopecia en medische oorzaken

Alopecia en medische oorzaken

Soms is haarverlies een symptoom van een onderliggende medische aandoening. Bij alopecia areata, een auto-immuunziekte, valt het immuunsysteem de haarzakjes aan. Hierbij kan je wel plotseling last krijgen van kale plekken. Dit type haarverlies kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Naast alopecia zijn er ook andere medische oorzaken die haarverlies kunnen veroorzaken, zoals schildklierproblemen of infecties. Signalen die hierop kunnen duiden zijn:

  • Het ontwikkelen van duidelijke kale plekken: Alopecia areata begint vaak met ronde of ovale plekken zonder haar, meestal zonder pijn of jeuk. In sommige gevallen groeit het haar vanzelf weer terug, maar het kan ook terugkeren of verergeren.
  • Roodheid, jeuk of schilfering: Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie of ontsteking van de hoofdhuid, zoals een schimmelinfectie.
  • Overmatig haarverlies over de hele hoofdhuid: Dit kan duiden op een reactie op medicijnen, zoals chemotherapie, of een systemische aandoening.

Wat kan je doen tegen haarverlies?

Als je last hebt van haaruitval en je herkent één of meerdere symptomen die we hierboven hebben beschreven, raden we je altijd aan om een afspraak te maken met een specialist. Dit kan je huisarts zijn of een expert op het gebied van haaruitval en kaalheid bij vrouwen. Zij kunnen je helpen de specifieke oorzaak te achterhalen en een passende oplossing te vinden. En onthoud: eerder is in dit geval altijd beter. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe groter de kans is dat je je haarverlies kunt verminderen en je haargroei kunt verbeteren.

Voor de meeste situaties zijn er veel oplossingen beschikbaar die je helpen bij het terugkrijgen van een gezond en vol haar. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Dit is een inkoppertje maar het blijft belangrijk: zorg voor een gezonde levensstijl. Eet gevarieerd, beweeg regelmatig en verminder stress.
  • Als je wilt, dan kun je bij je huisarts een bloedonderzoek aanvragen om in te schatten wat de tekorten zijn of welke hormonale disbalans aanwezig is. De arts bepaalt in dit geval wel of het een goede keuze is.
  • Kies voor een natuurlijke en effectieve behandeling zoals haarfillers om je haarzakjes te versterken en je haargroei te stimuleren.

Waarom haarfillers een goede oplossing zijn

Een haarfillerbehandeling is een populaire en effectieve methode die speciaal is ontwikkeld om haaruitval te verminderen en haargroei te stimuleren. Bij de behandeling wordt gebruikgemaakt van een gepatenteerde combinatie van bioactieve peptiden en hyaluronzuur die rechtstreeks in de hoofdhuid worden geïnjecteerd. Deze ingrediënten versterken de haarzakjes, verbeteren de conditie van de hoofdhuid en bieden langdurige ondersteuning voor je haargroei:

  • Decapeptide-10 (CG-Keramin2): Versterkt de haarwortels en voedt de hoofdhuid om gezonde haargroei te ondersteunen.
  • Octapeptide-11 (CG-Seperin): Beschermt de haarzakjes tegen celdood die wordt veroorzaakt door stress.
  • Octapeptide-2 (Prohairin-β4): Stimuleert de haargroei door stamcellen in de haarzakjes te activeren.
  • Decapeptide-18 (CG-WINT): Bevordert de aanmaak van nieuwe haarzakjes, wat de haardichtheid verhoogt.
  • Decapeptide-28 (CG-Rehairin): Vertraagt het haaruitvalproces en stabiliseert de haarzakjes.
  • Oligopeptide-54 (CG-Nokkin): Helpt bij het verminderen van haarverlies door het haaruitvalproces te remmen.
  • Oligopeptide-71 (CG-Edrin): Verhoogt de haardichtheid en stimuleert de haargroei.
  • Hyaluronzuur: Zorgt voor een diepe hydratatie van de hoofdhuid, stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid en verbetert de elasticiteit en algehele gezondheid van de hoofdhuid.

Haarfillers zijn breed toepasbaar en effectief bij veel voorkomende oorzaken van haaruitval, waaronder hormonale haaruitval, stressgerelateerd haarverlies, haaruitval door voedingstekort en bij erfelijke haaruitval. 

Wil je weten of haarfillers ook geschikt zijn voor jouw situatie? Boek dan een gratis consultatie. We bieden je geheel vrijblijvend advies op maat.

Voordelen van haarfillers

Haarfillers bieden een oplossing die zowel effectief als comfortabel is. Hier zijn de belangrijkste voordelen van de behandeling:

  • De behandeling is minimaal invasief. Dat betekent dat je geen rekening hoeft te houden met een lange hersteltijd of ongemak. 
  • De procedure is snel en efficiënt.
  • Je hebt geen last van downtime..
  • De ingrediënten zijn veilig en ondersteunen de natuurlijke haargroei.
  • Haarfillers zijn effectief bij verschillende oorzaken van haarverlies.

Resultaten van haarfillers

De eerste resultaten van je behandelingen kun je na 4 tot 6 weken beginnen op te merken. Na 8 tot 12 weken zijn de volledige effecten zichtbaar. Dit is wat je kunt verwachten:

  • Een gezondere hoofdhuid.
  • Vermindering van haaruitval
  • Sterker en dikker haar.
  • Verbeterde haardichtheid.

Benieuwd naar voorbeelden van behaalde resultaten? Bekijk de foto's op onze Voor-en-na-pagina en ontdek wat haarfillers voor jou kunnen betekenen.

Voorkom haaruitval met haarfillers bij Sarasin Clinic

Zoals je hebt kunnen lezen vraagt kaalheid bij vrouwen meer aandacht dan dat het krijgt: niet alleen omdat haarverlies veel impact heeft op je zelfvertrouwen maar ook omdat haaruitval anders verloopt dan bij mannen. Omdat het in de meeste gevallen meer diffuus is, is het belangrijk om bij klachten hulp te zoeken. En dat kan bij je huisarts of bij een specialist. Hopelijk hebben we je met dit artikel de eerste handvatten gegeven om inzicht te krijgen in je klachten en welke oplossingen er bestaan. Zo bieden haarfillers een bewezen methode om haaruitval bij vrouwen aan te pakken. Boek daarom nu jouw afspraak voor een haarfillerbehandeling via onze online agenda

Wil je eerst meer weten over onze werkwijze, over haarfillers of alternatieve mogelijkheden? Boek dan een gratis consultatie. Onze experts hebben meer dan 10 jaar ervaring met injectables en het tegengaan van haaruitval; ze weten dus precies op wat voor manier onze behandelingen jou kunnen helpen. Geheel vrijblijvend voorzien we je graag van advies op maat.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen

Veelgestelde vragen over oorzaak kaalheid bij vrouwen

Is een haarfillerbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling zorgt voor vrij weinig ongemak. De injecties kun je vergelijken met een paar speldenprikjes. Mocht je je hier toch zorgen over maken dan kan er in overleg met de arts wat verdovende gel worden aangebracht.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Dit is per persoon afhankelijk, maar over het algemeen zijn de eerste verbeteringen na een aantal weken zichtbaar. De meeste resultaten zijn na ongeveer 3 à 4 maanden zichtbaar. Je haar ziet er voller en gezonder uit.

Hoeveel kosten haarfillers?

De prijs van een haarfillerbehandeling is afhankelijk van de zone die wordt behandeld en hoeveel sessies er nodig zijn. Je kunt een kleine zone (€ 200 per sessie), middelgrote (€ 300 per sessie) en grote zone (€ 400 per sessie) laten behandelen. De zones die behandeld zullen worden en de hoeveelheid sessies die nodig zijn, bepaal je samen met de arts en worden in je behandelplan opgenomen. Wil je meer weten? Bekijk dan onze prijzenpagina.

Hoe herken je haaruitval door stress? 

Haaruitval dat wordt veroorzaakt door stress kun je herkennen doordat je haar over je hele hoofd diffuus uitdunt. Er zitten bijvoorbeeld meer haren in je borstel tijdens het kammen en tijdens het wassen komen er meer haren in het putje terecht.

Wanneer herstelt plotselinge haaruitval?

Als je haaruitval veroorzaakt wordt door stress of hormonen, dan ontstaan er normaal gesproken nieuwe haartjes bij het begin van een nieuwe haarcyclus. Dit kan 4 tot 8 maanden duren, afhankelijk van de snelheid van je eigen haarcyclus. Haarfillers geven je hoofdhuid en de haarzakjes een boost en stimuleren zo dit proces.

Welk vitaminetekort zorgt voor haaruitval? 

Een vitaminen- of mineralentekort kan zorgen voor haaruitval, voornamelijk als het gaat om een tekort aan ijzer, vitamine D, zink, vitamine B12 en biotine. Elk van deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van haarfollikels, de zuurstoftoevoer, de haargroei en het herstel. Door een gevarieerd dieet en eventueel supplementen kun je mogelijke tekorten effectief aanvullen.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.