De relatie tussen kaal worden & testosteron uitgelegd

Vraag je je af waarom je haar alsmaar dunner lijkt te worden? Kun je het niet meer verklaren door de wisseling van seizoenen of dat je het je ‘alleen maar inbeeldt’? Deze onduidelijkheid komt vaker voor dan je denkt. Vrouwen ervaren haarverlies namelijk anders dan mannen. Om overmatig haarverlies goed te herkennen, is het belangrijk om te snappen wat de oorzaken zijn. Dit artikel helpt je hierbij. We leggen uit waarom haarverlies bij vrouwen anders verloopt dan bij mannen en wat de oorzaken zijn. Ook leggen we uit waarom haarfillers één van de beste manieren is om haaruitval tegen te gaan.

Hoe haarverlies bij vrouwen vaak over het hoofd wordt gezien

Waarbij we bij mannen haarverlies al snel herkennen aan een terugtrekkende haarlijn of een kruin die zichtbaar groter wordt, is het bij vrouwen niet zo eenvoudig. Je merkt als vrouw eerder dat je meer haren verliest tijdens het douchen of dat je er steeds meer weg moet plukken van je shirt. Dat gaat nogal eens gepaard met onduidelijkheid: is het de seizoenswissel waar iedereen het over heeft? Verbeeld ik me dingen? Of heb ik daadwerkelijk last van haarverlies? 

Dat komt doordat het proces van haarverlies bij de meeste vrouwen geleidelijker en subtieler verloopt dan bij mannen. Het haar valt meer diffuus uit. Dat betekent dat het subtieler lijkt te verlopen omdat het verspreid over de hoofdhuid uitvalt.

De meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen 

Kort gezegd zijn de drie meest voorkomende vormen van haaruitval bij vrouwen: telogeen effluvium, androgenetische alopecia en alopecia areata. De eerste vorm kan meerdere oorzaken hebben en herken je aan het eerder geschetste diffuus haarverlies. Androgenetische alopecia, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, leidt tot geleidelijke uitdunning van het haar, met name rond de kruin en de scheiding. Alopecia areata, daarentegen, is een auto-immuunziekte waarbij plotseling kale plekken ontstaan doordat het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt.

Elke vorm van haarverlies heeft zijn eigen kenmerken en oorzaken. Om je haaruitval effectief te kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak goed te begrijpen. We nemen de meest voorkomende oorzaken kort met je door.

Hormonale schommelingen

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam en ze vormen ook een belangrijke oorzaak van haarverlies. In periodes van hormonale veranderingen kan de haargroeicyclus worden verstoord. 

Zo merk je tijdens een zwangerschap mogelijk op dat je haar voller en dikker lijkt. Dit komt door een verhoogd niveau van oestrogeen. Een hormoon dat de haargroeicyclus verlengt. Er vallen daardoor minder haren uit dan normaal. Zodra je bent bevallen, of wanneer je stopt met het geven van borstvoeding, daalt het oestrogeenniveau. Je haargroeicyclus maakt als het ware een inhaalslag, waardoor er dan juist meer haren uitvallen. 

Deze disbalans in hormonen en het effect op je haar is ook terug te zien tijdens en na de menopauze en door het gebruik van anticonceptie. Het is een vorm van telogeen effluvium en we noemen het ook wel hormonale haaruitval. Het goede nieuws is dat dit haarverlies tijdelijk is. Het lichaam heeft wel tijd nodig om de balans te herstellen en het kan dus een tijdje duren voordat je haarcyclus weer normaal werkt. Gelukkig zijn er effectieve oplossingen die je hierbij kunnen helpen.

beste middel tegen haaruitval voor vrouwen thumbnail

Stress

Zoveel stress dat je haar begint uit te vallen? Ja, het kan. Met name chronische stress kan een enorme impact hebben op je lichaam, inclusief je haar. Bij stress maakt het lichaam meer cortisol aan. Zodra je continu meer cortisol aanmaakt, verstoort dit hormoon ook de haargroeicyclus. Hierbij komt een groter percentage van de haarzakjes voortijdig in de rustfase terecht, waardoor meer haren uitvallen dan normaal. Deze vorm van haarverlies valt ook onder de noemer telogeen effluvium en is tijdelijk, maar langdurige stress kan wel blijvende schade aanrichten. Dit komt doordat een constante verstoring van de haargroeicyclus ervoor zorgt dat de haarzakjes verzwakken en minder actief worden.

dun haar hoofdhuid te zien sarasin clinic

Voedingstekorten

Je lichaam heeft bouwstoffen nodig. En je haar dus ook. Haarzakjes hebben namelijk een constante aanvoer van voedingsstoffen nodig om haar in de groeifase te houden en nieuwe haren aan te maken. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ervoor zorgen dat je haarzakjes verzwakken, waardoor het haar sneller uitvalt en minder goed terug groeit. 

Een ijzertekort is bijvoorbeeld een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. IJzer speelt namelijk een belangrijke rol bij het transport van zuurstof naar de haarzakjes. Bij een tekort krijgen de haarzakjes niet voldoende zuurstof en energie, waardoor het haar in de rustfase terechtkomt en uitvalt. Als je zwaar menstrueert, zwanger bent of een vegetarisch/veganistisch dieet volgt, dan loop je een hoger risico op een ijzertekort. 

Daarnaast kan een tekort aan vitamine D, zink en biotine bijdragen aan broos, dunner haar en op de langere termijn haaruitval. Onderschat dus niet het belang van een gevarieerd dieet.

voedingstekorten haarverlies vrouwen

Erfelijkheid

We noemden net al de term androgenetische alopecia. Dit is een erfelijke vorm van haaruitval die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Bij vrouwen wordt het ook wel Female Pattern Hair Loss (FPHL) genoemd en is het de meest voorkomende oorzaak van haaruitval op latere leeftijd. Het ontstaat door een genetische gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT).

Tijdens de menopauze kan een daling van oestrogeen ervoor zorgen dat androgenen, zoals DHT, een grotere invloed krijgen op de haarzakjes. Dit proces zorgt ervoor dat het haar dunner wordt en de haargroei vertraagt. In gevorderde stadia kunnen de haarzakjes zelfs stoppen met het produceren van haar.

De beste oplossing? Kies voor haarfillers

Mogelijk vraag je je na al deze informatie af wat je precies aan haarverlies kunt doen. Ons advies? Kies voor haarfillers. Een haarfillerbehandeling is een effectieve methode om je haarverlies te verminderen én haargroei te bevorderen. 

Haarfillers zijn speciaal ontwikkeld om de gezondheid van haarzakjes te verbeteren en dunner wordend haar aan te pakken. Ze bestaan uit een gepatenteerde combinatie van bioactieve peptiden en hyaluronzuur:

  • Decapeptide-10 (CG-Keramin2): Ondersteunt de gezondheid van de hoofdhuid en versterkt de haarwortels.
  • Octapeptide-11 (CG-Seperin): Beschermt de haarzakjes.
  • Octapeptide-2 (Prohairin-β4): Stimuleert de haargroei door de stamcellen in de haarzakjes te activeren en te regenereren.
  • Decapeptide-18 (CG-WINT): Bevordert de vorming van nieuwe haarzakjes en draagt bij aan het verhogen van de haardichtheid.
  • Decapeptide-28 (CG-Rehairin): Helpt bij het vertragen van haaruitval en stabiliseert de haarzakjes.
  • Oligopeptide-54 (CG-Nokkin): Vermindert haarverlies door de haarzakjes te beschermen.
  • Oligopeptide-71 (CG-Edrin): Ondersteunt nieuwe haargroei en verhoogt de haardichtheid.
  • Hyaluronzuur: Hydrateert de hoofdhuid intensief, verbetert de doorbloeding en zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen gemakkelijker de haarzakjes bereiken.

Fillers worden aan de hand van een fijne naald of canule direct bij de haarzakjes geïnjecteerd. Bij veel vormen van haarverlies die worden veroorzaakt door onder andere hormonale schommelingen en stress, maar ook bij erfelijke haaruitval kunnen haarfillers een effectieve oplossing bieden.

Voordelen van haarfillers

  • De procedure is minimaal invasief.
  • De behandeling duurt slechts 30 tot 60 minuten.
  • Je hoeft geen rekening te houden met downtime.
  • Je hebt geen last van lange hersteltijden.
  • De behandeling is veilig.

Voor wie is de behandeling geschikt?

Een haarfillerbehandeling is vooral effectief bij beginnend tot matig haarverlies, waarbij de haarzakjes nog actief zijn. Als je last hebt van hormonale haaruitval, haarverlies door stress of door voedingstekort, dan zijn haarfillers een uitstekende keuze. 

Haarfillers zijn minder geschikt in gevallen van gevorderd haarverlies waarbij de haarzakjes permanent beschadigd zijn of volledig verdwenen. Ook raden we haarfillers af als je zwanger bent of nog borstvoeding geeft. Het is dan beter om eventjes te wachten. 

Weet je niet zeker of haarfillers geschikt zijn voor jou? Boek dan een gratis consultatie. We voorzien je graag van vrijblijvend advies op maat.

Behandelprocedure haarfillers voor vrouwen

De behandelprocedure bestaat uit drie onderdelen: je consultatie, de injectieprocedure en het bespreken van de nazorg. We nemen ze elk kort met je door. 

Zodra je langskomt voor je afspraak, starten we met de consultatie met je arts. Als eerste bespreek je je klachten en esthetische wensen en doelen. Dan zal de arts je haar en hoofdhuid analyseren. Ook wordt er naar je medische geschiedenis gevraagd. Op basis van al deze informatie wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. 

Vervolgens gaan we over op de injectieprocedure. Het deel van je hoofdhuid dat behandeld zal worden, wordt eerst grondig ontsmet. Daarna plaatst de arts de fillers met een kleine naald of canule direct in de hoofdhuid. Deze injecties voelen aan als kleine speldenprikjes en veroorzaken weinig tot geen ongemak. 

Na de injecties neemt de arts advies over nazorg met je door. Zo weet je precies wat je juist wel en niet moet doen om de beste resultaten te behalen en mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Dan zit de behandeling erop en kun je weer verder met je dag.

Resultaten van haarfillers

Na 4 tot 6 weken merk je de eerste effecten van de behandeling. Na 8 tot 12 weken is het volledige effect zichtbaar:

  • Sterker en dikker haar
  • Verbeterde haardichtheid
  • Gezondere hoofdhuid
  • Minder haaruitval

Benieuwd naar voorbeelden van behaalde resultaten? Bekijk de foto’s op onze Voor-en-na-pagina.

Kies jij voor haarfillers bij Sarasin Clinic

Hormonale schommelingen, verhoogde cortisolniveau’s, erfelijkheid: er zijn veel oorzaken aan te wijzen waardoor je als vrouw last hebt van haarverlies. Merk je dat er meer haren uitvallen dan gemiddeld? Ga dan niet op zoek naar het vinden van een kale plek of een terugtrekkende haarlijn;  bij vrouwen is haaruitval in de meeste gevallen diffuus. Kies voor een actieve aanpak en kies voor een haarfillerbehandeling. Je voorkomt verdere uitdunning van je haar en helpt je hoofdhuid en haarzakjes om sterker en dikker haar te ontwikkelen. Een afspraak boek je eenvoudig via onze online agenda

Wil je eerst meer weten over haarfillers voordat je voor een behandeling kiest? Boek dan een gratis consultatie. Onze experts beantwoorden graag alle vragen die je hebt en bieden geheel vrijblijvend passend advies. Met meer dan 10 jaar ervaring met injectables weten ze precies hoe onze behandelingen het resultaat kunnen bereiken dat jij voor ogen hebt.

 

Klanten geven ons 4,8 op 5!

Wie een behandeling met haarfillers in Gent wil laten uitvoeren is bij ons aan het juiste adres. Klanten geven ons gemiddeld een score van 4,8 op 5 voor onze diensten.

Haarfiller behandeling voor en na
resultaten bij vrouwen

Veelgestelde vragen over oorzaken haarverlies bij vrouwen

Is een haarfillerbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling zorgt voor vrij weinig ongemak. De injecties kun je vergelijken met een paar speldenprikjes. Mocht je je hier toch zorgen over maken dan kan er in overleg met de arts wat verdovende gel worden aangebracht.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Dit is per persoon afhankelijk, maar over het algemeen zijn de eerste verbeteringen na een aantal weken zichtbaar. De meeste resultaten zijn na ongeveer 3 à 4 maanden zichtbaar. Je haar ziet er voller en gezonder uit.

Hoeveel kosten haarfillers?

De prijs van een haarfillerbehandeling is afhankelijk van de zone die wordt behandeld en hoeveel sessies er nodig zijn. Je kunt een kleine zone (€ 200 per sessie), middelgrote (€ 300 per sessie) en grote zone (€ 400 per sessie) laten behandelen. De zones die behandeld zullen worden en de hoeveelheid sessies die nodig zijn, bepaal je samen met de arts en worden in je behandelplan opgenomen. Wil je meer weten? Bekijk dan onze prijzenpagina.

Hoe herken je haaruitval door stress? 

Haaruitval dat wordt veroorzaakt door stress kun je herkennen doordat je haar over je hele hoofd diffuus uitdunt. Er zitten bijvoorbeeld meer haren in je borstel tijdens het kammen en tijdens het wassen komen er meer haren in het putje terecht.

Wanneer herstelt plotselinge haaruitval?

Als je haaruitval veroorzaakt wordt door stress of hormonen, dan ontstaan er normaal gesproken nieuwe haartjes bij het begin van een nieuwe haarcyclus. Dit kan 4 tot 8 maanden duren, afhankelijk van de snelheid van je eigen haarcyclus. Haarfillers geven je hoofdhuid en de haarzakjes een boost en stimuleren zo dit proces.

Welk vitaminetekort zorgt voor haaruitval? 

Een vitaminen- of mineralentekort kan zorgen voor haaruitval, voornamelijk als het gaat om een tekort aan ijzer, vitamine D, zink, vitamine B12 en biotine. Elk van deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van haarfollikels, de zuurstoftoevoer, de haargroei en het herstel. Door een gevarieerd dieet en eventueel supplementen kun je mogelijke tekorten effectief aanvullen.

100+

positieve reviews

2 dagen geleden

ingrid


Super. Een aanrader. Heel vriendelijk onthaal en prima werk geleverd. Dankjewel.

4 dagen geleden

Lampens


Vriendelijk onthaal en vriendelijke behandeling en goeie uitleg qua nabehandeling. Al super tevreden met het eerste resultaat.

11 dagen geleden

Yana


Heel vriendelijke ontvangst, voldoende uitleg, ontspannen sfeer, respectvolle behandeling!

1 maand geleden

Julie


Ik werd heel vriendelijk ontvangen kreeg ook duidelijke info in verband met de verzorging.
Ik zou de zaak zeker aanraden aan vrienden en familie.